An-Nahl: 11

Petunjuk buat semua manusia.
Petunjuk buat semua manusia.

“Dengan (air hujan) itu Dia menumbuhkan untuk kamu tanam-tanaman, zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berfikir” (An-Nahl: 11)

Renungan kita hari ini, dalam hari Ramadhan yang terakhir buat kita pada tahun ini. Ayat di atas menjelaskan kepada kita bahawa hanya Allah s.w.t yang berhak mengizinkan seluruh tumbuh-tumbuhan untuk hidup mahupun mati, bukan kita! Ramai di kalangan kita tidak sedar bahawa kekuasaan Allah sahaja yang mampu untuk memberi kehidupan kepada yang diizinkan oleh-Nya. Apatah lagi cuba menyalahkan benda atau perkara lain sekiranyan impian mereka itu tidak tercapai.

Sebagai manusia, kita hanya mampu untuk mengusahakan sahaja dengan tangan dan usaha diri kita sendiri. Malah, Rasulullah s.a.w sendiri pernah menyebut bahawa rezeki yang diusahakan oleh tangan atau diri sendiri adalah lebih baik dari rezeki yang diperoleh daripada orang lain. Kita juga banyak melihat contoh-contoh terbaik daripada kalangan orang-orang beriman dalam menguruskan rezeki mereka. Contohnya, Saidina Abdul Rahman Bin Auf, yang mana profesion beliau sebagai usahawan di pasar Madinah ketika zaman baginda s.a.w dan hasil yang diperolehi oleh beliau telah menunjukkan kepada kita bahawa seorang Muslim mampu melakukannya. Usaha yang menjadi ukuran bagi kita, bukan sebab lain.

Akhir sekali, dalam penciptaan Allah itu ada pengajaran bagi kita untuk memkirkan kebesaran-Nya, kekuasaan-Nya dan betapa kecilnya kita berbanding segala kekuasaan Allah di dunia ini.

Salam Ingatan buat semua…

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI

MAHASISWA TAHUN TIGA

FAKULTI EKONOMI DAN MUAMALAT

UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s