Ayuh! Bersama kita ‘tentang’!

Saya tergamam sebentar apabila melihat poster di atas dalam blog Ustaz Fauzi Asmuni dan Ustaz Abd. Halim. Betulkah? Seakan-akan filem “School of Rock” yang pernah popular sebelum ini. Methodnya sama, pelajar sekolah. Apakah kita tidak punyai method yang lebih sesuai untuk anak-anak di sekolah lagi? Apatah lagi program ini di ‘support’ sendiri oleh Kementerian Pelajaran Malayia (KPM)..sudah hilangkah jati diri anak bangsa kita yang dikenali dengan keutuhan adat dan agama?

Kita sudah hilang dasar pandang ke timur yang pernah dilaungkan oleh bekas Perdana Menteri kita dahulu, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Kita lebih memandang ke barat kerana beranggapan bahawa kemajuan dan budaya barat lebih hebat dari budaya kita. Lebih menyedihkan kita apabila penguasa yang kita amanahkan dengan tanggungjawab untuk menjaga dan memelihara anak bangsa kita telah menaja ‘serangan’ ini! Apakah sudah tiada program pendidikan dalam modul mereka? Atau mereka sudah ketandusan idea? Atau juga mereka merasakan bahawa hiburan mampu memberi manfaat kepada diri anak bangsa kita?

Saya bukan membawa penentangan terbuka kepada penguasa kita mahupun mahu menjatuhkan mereka, namun sebagai anak bangsa ini saya rasakan diri ini sayu melihat telatah anak-anak kita sekarang. Baru-baru ini, saya melayar YouTube untuk mencari video lagu dan saya terkejut dengan penemuan saya. Anda pernah dengar American Idol? Sudah tentu pernah! Saya dapati ada antara mereka yang baru berusia 15 tahun sudah teruja atau telah menetapkan matlamat mereka ingin menjadi artis pada usia yang muda! Apatah lagi hampir 40 juta orang rakyat Amerika Syarikat menonton dan menyokong program realiti ini! Jumlahnya dua kali ganda daripada rakyat di negara kita!!

Sekali lagi, saya bukan berniat menjatuhkan siapa-siapa. Saya pernah menonton filem “School of Rock” dan saya akui kagum dengan filem tersebut. Kerana apa? Pertamanya, sasaran mereka adalah pelajar sekolah dan kedua, keazaman dalam mendidik mereka dengan semangat ‘Rock’. Dua perkara saya bayangkan dalam bentuk Islamik. Pertama- mulakan didikan Islam itu kepada anak-anak pada usia yang muda. Bak kata pepatah “Melentur Buluh biarlah dari Rebungnya”. Kedua- tanamkan azam setinggi yang boleh dalam mendidik anak ini. Jangan putus asa jika pada peringkat awal mereka tidak boleh menerimanya. Apa yang pasti hati yang sering menerima sesuatu, akhirnya akan menerima jua. Jika anda lihat filem ini, anda akan fahami.

Ya, jika anda lihat pada permulaan filem ini, mereka tertanya-tanya dengan ‘pelajaran’ baru dibawa oleh ‘guru’ mereka, dan ada juga yang meragui serta menentang. Namun, akhirnya semua menerima hingga sanggup mengabaikan perintah pengetua kerana yakin dengan ajaran ‘guru’nya tadi. Sama juga seperti didikan Islam. Awal-awal pasti mereka tertanya-tanya dan adakalanya mereka menentang kerana tidak sesuai dengan diri mereka. Konsisten dalam pendidikan Islam ini akan membawa anak kita faham initipati Agama hingga sanggup berkorban kerana Allah s.w.t! Cuba fikirkan sirah sahabat, adakah Ali bin Abi Talib r.a terus berjihad kerana Allah? Tidak! Baginda s.a.w telah memulakan didikan kepadanya seawal usia yang muda dengan kisah Ali r.a menggantikan baginda s.a.w sewaktu penghijrahan Nabi Muhamad s.a.w.

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka… (Al-Baqarah: 120)

Demikianlah mereka. Selagi mana kita terus menerima dan mengalu-alukan idea mereka dalam mendidik anak-anak kita, selagi itu mereka terus menyerang. Jika tiada usaha untuk membetulkan penguasa dimulakan dari sekarang, lambat laun kita akan lihat generasi muda kita yang hedonistik serta tidak punyai agenda dalam kehidupan mereka. Kepada mereka yang ber’kuasa’, hayatilah dan fahamilah situasi anak bangsamu. Jika engkau berkemampuan, maka ubahlah sebelum terlambat. Jika tidak, hanya engkau dan Allah sahaja urusannya. Manakala bagi kita, teruskan usaha kita dalam mendidik anak bangsa kita dengan pendidikan Islam. Bukan setakat teori semata, akan tetapi realiti di depan mata anak bangsa kita.

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI
MAHASISWA TAHUN EMPAT
FAKULTI EKONOMI DAN MUAMALAT
UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM)
Advertisements

One thought on “Ayuh! Bersama kita ‘tentang’!

 1. MAJLIS-MAJLIS ILMU DI TEMPAT ANDA :
  1. Simposium Thariqat Tasawwuf 1432H/2011M

  2. Perhimpunan Pimpinan Pertubuhan-pertubuhan Islam Se Malaysia
  http://melayucyber.blogspot.com/2011/05/perhimpunan-pimpinan-pertubuhan.html

  3. Pengajian/Diskusi Kitab Bersama Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki
  http://melayucyber.blogspot.com/2011/05/pengajiandiskusi-kitab-bersama-syeikh.html

  4. Seminar Memperingati Sayyidatina Khadijah
  http://melayucyber.blogspot.com/2011/05/sayyidatina-khadijah-al-kubro-isteri.html

  5. PENGAJIAN KITAB 2011 : NASIHAT AGAMA WASIAT IMAN

  LAIN-LAIN MAJLIS ILMU TERKINI : http://www.facebook.com/pages/PONDOK-HABIB/295419981998

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s