“Terima Kasih ya…”

Semenjak saya berpraktikal di Pusat Rawatan Islam Azzahrah (A.Z.I.M), saya telah mendekati mereka yang berkhidmat dalam medan perubatan. Melihat susah senang ‘mereka’, apatah lagi ‘mereka’ berhadapan dalam menentukan nyawa seseorang itu! “Huh! Pasti sukar bukan?”.

Perkhidmatan yang ‘mereka’ berikan mestilah yang terbaik buat ‘pelanggan’. Jika tidak, sedikit kesilapan pasti mengundang bahaya. Kerja ‘mereka’ mungkin dipandang kecil oleh sebahagian daripada kita. Namun, bagi saya, jika tiadanya mereka Doktor juga sukar untuk melakukan rawatan. Ya! Doktor pun belum pasti mampu menyelesaikan rawatan ke atas ‘pelanggan’ tadi jika ‘mereka’ ini tiada di sisi Doktor. Pelik bukan.

Bukan bermakna Doktor itu tidak tahu melakukan rawatan, namun tidak kira hebat mana pun seseorang itu dalam sesuatu bidang, pasti dia memerlukan bantuan di sisi. Lihat sahaja sirah Nabi s.a.w yang telah mengajar kita.. Dakwah Nabi s.a.w tetap berkembang di Makkah al-Mukarramah walaupun didesak, diboikot, ditentang habis-habisan oleh penduduk musyrikin Makkah. Kenapa ya? Sudah tentu Nabi s.a.w punyai bantuan di sisinya seperti Khadijah r.anha (isteri baginda s.a.w), Abu Bakar as-Siddiq, Umar al-Khattab, Uthman b. Affan serta ramai lagi sahabat awallin yang menggerakkan dakwah Nabi s.a.w ini.

Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) penolong bagi sebahagian yang lain… (At-Taubah: 71)

Apa yang membezakan hanyalah medan mereka. ‘Mereka’ yang bersama dengan Doktor ini, tidak leka dalam memberi bantuan kepada Doktor, membuat persiapan buat Doktor untuk menjalankan pembedahan, menjaga ‘pelanggan’ dalam keadaan terbaik, tidak terbit sedikit pun dalam hati ‘mereka’ untuk melakukan kesilapan..kerana mereka tahu, jika adanya kesilapan, maka boleh jadi ‘pelanggan’ mereka juga dalam bahaya. ‘Mereka’ tidak seperti penjual di kedai runcit. Jika ada barang yang dibeli oleh ‘pelanggan’ mereka rosak atau keadaan tidak baik, mereka hanya boleh gantikan sahaja. Namun, tidak bagi ‘mereka’. Fokus dan perhatian yang teliti diperlukan sentiasa oleh ‘mereka’ pabila berhadapan dengan ‘pelanggan’ mereka.

Walaupun begitu, ‘mereka’ tetap manusia seperti kita semua. Ada kelemahan, ada kekurangan dan juga ‘mereka’ ada perasaan sama seperti kita. Tak jauh beza pun dengan kita ini. Namun sayang, masih ada segelintir daripada kita yang menganggap ‘mereka’ ini umpama Robot yang tidak pernah melakukan kesilapan. Apatalah lagi terkadang kita tak terucap pun ucapan ‘Terima Kasih ya kerana…’. Terasa berat bagi kita. Jika kita sendiri pun dah rasa berat nak ucapkan, bagaimana perasaan mereka? Bersusah payah untuk memberikan yang terbaik buat kita dan memastikan kita sembuh semula. Adakah kita manusia yang tidak reti berterima kasih?

Maka setelah Allah memberikan kepada mereka sebahagian dari karunia-Nya, mereka kikir dengan karunia itu, dan berpaling, dan mereka memanglah orang-orang yang selalu membelakangi kebenaran (At-Taubah: 76)

Maka ucaplah…

  • “Terima kasih ya kerana jaga pak cik hingga sembuh ya nak”
  • “Terima kasih ya kerana jaga saya dan baby sehingga keluar dari Wad”
  • “Terima kasih ya kerana memastikan anak saya sembuh semula”
  • “Terima kasih ya kerana menjaga suami saya”
  • dan ucapalah “Terima Kasih” itu…
Terima Kasih ya

Selamat Hari Jururawat, 12 May 2011. Jasamu sentiasa dikenang oleh kami 🙂

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI
MAHASISWA TAHUN EMPAT
FAKULTI EKONOMI DAN MUAMALAT
UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM)
 
Advertisements

One thought on ““Terima Kasih ya…”

  1. Betul. Tidak ramai pun yang tau besarnya makna dengan dengan hanya mengucap “Terima Kasih”. Sedangkan pengorbanan mereka besar…semua itu ada ganjarannya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s