Angkat Kerusi juga Tarbiah

Gambar Hiasan: Amalan mengangkat kerusi

“Biaq betul? Bukankah Tarbiah tue kena attend Usrah, baca buku sama-sama dan jugak tadabbur al-Quran bersama?”

Begitulah sebahagian besar antara penggerak-penggerak Dakwah kini kata. Tarbiah ditafsirkan pada lingkungan yang amat kecil, skop yang tidak meluas bahkan merendahkan taraf Tarbiah itu sehingga pemahaman Tarbiah itu begitu kecil di mata penggerak-penggerak Dakwah sekarang.

Kata mereka lagi, bila sudah diTarbiah lama, takut lomau pulak nanti. Jadi kita kena keluar pulak, buat ceramah ke, kita tinggalkan sebentar usrah-usrah nie. Satu lagi pemikiran dangkal sebilangan kecil kita. Tarbiah bukan begitu, bahkan lebih besar seperti yang anda sangka kan. Secara umum Tarbiah boleh dimaksudkan dengan perkataan pendidikan dalam Bahasa Melayu kita. Mendidik, sejak kecil lagi kita menyedari bahawa ia penting dalam membangun jati diri anak bangsa kita.

Apabila dikatakan tentang pendidikan, maka ia mencakupi semua hal bahkan hinggalah kita membuang sampah dengan sendirinya, menyusun kasut dengan rela hati tanpa suruh serta angkat kerusi jugak dianggap Tarbiah. Ya, juga Tarbiah. Saya berpeluang mengangkat kerusi ini sejak saya bersekolah lagi, sejak tingkatan satu lagi. Hurm, ya ketika itu sudah tentu para senior kami akan meminta tolong daripada kami yang junior ini untuk susun kerusi bagi perhimpunan mingguan di sekolah dulu. Tika itu juga ramai di kalangan kawan-kawan saya yang merungut tentang pem’bulia’an ini.

Gambar Hiasan: Kenangan lama ketika tingkatan satu yg kena angkat kerusi oleh para senior kami

“Adus, sikit-sikit form 1, tak boleh ke buat sendiri?”

Pada peringkat awal, saya pun rasa tak puas hati. Namun, apakan daya ketika itu kami ini ‘kecil’, iku saja arahannya. Setelah bertahun berlalu, saya amat mengucapkan terima kasih dengan amalan Angkat Kerusi ini. Sehingga kini saya masih mengangkat kerusi terutama selepas program tamat. Mengapa ya? Sebab utama kerana Allah melihat pada niat kita bukan kepada apa pekerjaan kita itu. Allah s.w.t tidak melihat besar atau kecil amalan kita, tapi Dia melihat hati kita buat kerana apa.

Mengangkat kerusi juga mengajar pelbagai elemen kerjasama dan kekuatan kita. Angkat kerusi sama-sama, susun semula dari bawah ke atas dan kesabaran dalam menyusun kerusi yang banyak terutama beribu-ribu kerusi perlu diangkat semula. Dan sebab itu saya katakan mengangkat kerusi juga adalah Tarbiah. Bahkan bukan sahaja angkat kerusi, termasuk juga perkara-perkara kebaikan lain. Imam as-Syahid Imam Hasan al-Banna pernah ditegah angkat kerusi selepas ceramah beliau oleh seorang sukarelawan Ikhwan Muslimin;

“Wahai Imam, tak perlu angkat kerusi tu. Biarkan saja, kami akan angkatnya nanti”

Apa jawab Imam as-Syahid Hasan al-Banna?

“Wahai saudara, aku mengangkat kerusi ini kerana aku pun tak tahu amal manakah yang akan diterima Allah nanti”

Nah, inilah Imam yang mulia, jawapan yang sepatutnya begitu menggerunkan buat kita. “Aku pun tak tahu amal manakah yang akan diterima Allah”. Nilai Tarbiah itu bukan diukur dengan pergi balik ke Usrah, bukan dinilai dengan berapa banyak kita khatam buku atau bukan dikira berapa kelap kali kita bangun solah Tahajjud. Namun ia dikira dari segi kualitinya. Kualitinya yang mampu menyumbang buat ummat. Menyumbang sambil memartabatkan semula kebanggaan ummat ini dengan Islam.

Akhirnya saudara saudari sekalian, merasakan akan kepentingan Tarbiah itu begitu penting agar kelangsungan amal dan kefahaman kita tentang Islam akan sentiasa meningkat. Islam sudah mengajar semuanya;

“Dan bertolong-tolonglah kamu dalam perkara-perkara kebaikan, dan jangan pula engkau bertolong-tolong dalam perkara mungkar” (Al-Maidah: 2)

Jangan merasa puas dengan apa yang anda sekarang. Rebutlah peluang-peluang Tarbiah yang ada, basuh pinggan di dapur juga adalah Tarbiah yang boleh dimulakan. Ingat, sejauh mana kita meluaskan kefahaman Tarbiah itu, maka seluas itu bantuan kita kepada agama ini.

WaAllahua’lam.

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI
Pemangku Pengerusi
Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)
Cawangan Negeri Sembilan
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s