Apa Erti Saya Menganut Islam (Bahagian 8)

99 Nama-nama Allah

“Saya mestilah mempelajari dan berusaha untuk mengetahui nama-nama dan sifat-sifat yang layak bagi Allah”

Alhamdulillah, bersyukur kita kepada Allah kerana masih diberi peluang untuk menghirup nafas segar di atas muka bumi ini. Selawat dan salam buat junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w, tauladan buat kita dalam setiap aspek kehidupan sebagai seorang Muslim. Salam juga buat para sahabat r.anhum, tabi’in, tabi’ tabi’in, para ulama’ serta umat Muslimin dan Muslimat dikasihi Allah sekalian. Moga kita semua sentiasa di bawah lembayung Rahmat dan Inayah-Nya di atas muka bumi ini- Ameen.

Saudara saudari sekalian,

Kita bersambung dalam siri ke-8 Apa Erti Saya Menganut Islam, buku yang dikarang oleh Al-Marhum Al-Fadhil Ustaz Fathi Yakan seorang pendakwah terkenal di era 21 ini. Untuk siri kali ini, al-Fadhil Ustaz menasihatkan kita agar mempelajari dan berusaha untuk mengetahui nama-nama dan sifat-sifat yang layak hanya bagi Allah s.w.t. Sudahkah kita menghafalnya, atau sekurang-kurangnya tahu sedikit sebanyak nama Allah?

Selama ini, kita lebih menghafal nama-nama artis terkenal tanah air, bahkan bukan itu sahaja, kita juga hafal artis itu dari mana, tinggal di mana, makanan kegemaran apa, hobi apa, dah kahwin ke belum, artis nie asyik kontroversi ka, pernah berlakon tak, dan bermacam lagi soalan yang begitu mendalam berkenaan artis tersebut namun kita tetap mampu menjawabnya. Akan tetapi, bagaimana pula dengan Tuhan pencipta kita? Sudahkah kita mengenali-Nya? Pernahkah kita cuba ber’taaruf’ dengan-Nya? Atau sudahkah kita hampir dengan-Nya dalam apa jua keadaan melanda kita?

Abu Hurairah r.anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda:

“Allah mempunyai 99 nama, seratus kurang satu, tidak seorang pun yang menghafaznya kecuali beliau akan masuk syurga. Allah itu ganjil (yakni tidak genap) dan Allah menyukai perkara ganjil (tidak genap).” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Tahukah selama ini kita akan 99 nama Allah? Dan tahukah kita bahawa Allah amat menyukai perkara yang ganjil? Ayuh kita kaji sebentar;

  1. Penciptaan langit dan bumi, 7 lapisan petala langit dan 7 lapisan bumi.
  2. Kehamilan ibu, 9 bulan.
  3. Hari, ada 7 hari.
  4. Lailatu Qadr, ulama’ bersepakat mengatakan pada malam-malam ganjil.
  5. Peristiwa Hijrah, Nabi s.a.w berHijrah selepas 13 tahun berdakwah di Makkah..

Dan banyak lagi. Saya yakin kita sama-sama boleh cari dan apa yang penting ialah pemahaman kita dalam siri kali ini.

Kita secara realitinya, tidak ramai yang mengenali Allah secara dekat dengan nama dan sifat-sifatnya. Kita lebih mengenali orang lain dalam dunia ini berbanding Tuan kepada dunia ini. Ambil satu misalan, antara kita dengan Boss kita. Sebagai seorang pekerja bawahannya sudah pasti kita kena taat dan patuh pada segala arahannya. Jika nak naik pangkat atau dipandang oleh Boss kita, sudah tentu kita buat kerja dengan terbaik bukan? Bahkan bukan itu saja, kita akan cuba mengenali Boss kita secara sedikit demi sedikit bagi mengambil hatinya..

Seperti juga kita dengan Allah s.w.t, Tuhan kita. Tuan dunia ini. Bahkan aturan Allah itu lebih besar daripada hubungan pekerja dengan Boss. Cukup sudah kita mengenali Allah dengan sifatnya yang Al-Ghaffar (Maha Pengampun). Bayangkan jika kita dengan Boss, apabila kita lakukan kesalahan sudah pasti kita dipandang ‘lain’ oleh Boss kita. Namun bukan pada Allah. Allah sentiasa memberi ruang dan peluang buat kita untuk terus menerus memohon ampun daripada-Nya. Dia tidak menghukum secepat mungkin berbanding dengan Boss kita. Dia sentiasa mengharapkan diri kita untuk merendahkan diri di hadapan-Nya, memohon ampun daripada-Nya. Ada Boss kita buat begitu? Hanya segelintir sahaja.

Kesimpulannya saudara saudari sekalian, kenalilah Tuhan kita beserta sifat-sifatNya. Jadikan Ma’rifatullah (Kenal Allah) sentiasa berada dalam diri kita. Himpunan nama-nama Allah dan juga saranan daripada Baginda s.a.w tentang nama-nama Allah ini adalah untuk kita hampir kepada-Nya. Mengenali-Nya dengan penuh kasih sayang serta mencontohi seberapa banyak yang boleh akan sifat-sifat Allah ini. Bukankah sifat-sifat Allah itu yang Terbaik boleh kita ikuti?

WaAllahua’lam

Rujukan

1. Al-Marhum Al-Fadhil Ustaz Fathi Yakan. Maza ya’ni li intima’il Islam (Apa Erti Saya Menganut Islam). Pustaka Salam Sdn.Bhd.

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI
Pemangku Pengerusi
Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)
Cawangan Negeri Sembilan
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s