Rahmat Ujian

Wardina Safiiyah sekeluarga

Pada asalnya, artikel ini ingin ditulis buat mahasiswa dan mahasiswi yang akan berdepan dengan Final Exam sekarang. Namun, hikmah Allah itu lagi luas mengatasi segala-galanya. Moga cerita ini juga memberi Rahmat buat anda. Sedang saya membelek-belek FB saya pagi tadi, saya sempat membaca satu note daripada wanita yang popular dan menjadi inspirasi buat semua Muslimah di Malaysia sekarang. Namanya sudah tentu Wardina Safiiyah.

Terkejut dan terkesima saya. Betulkah? Apabila saya membaca note yang ditulis oleh beliau sendiri, dengan cerita yang begitu menyentuh, serta berita yang keluar dari radio IKIM pagi tadi, membuatkan saya yakin bahawa saudari kita ini telah ditimpa musibah. Namun, hati saya lebih terharu bila membaca tulisan dalam notanya yang begitu menyedarkan kita.

Secara ringkasnya, rumah keluarga Wardina Safiiyah telah dimasuki pencuri pada kesunyian malam. Dalam kejadian tersebut, kak Wardina yang begitu terkejut apabila sedar, diminta untuk menyerahkan segala barang kemas yang ada padanya kepada pencuri tersebut. Apa yang ada pada kak Wardina hanyalah sebuah cincin belah rotan peninggalan neneknya kepada beliau sebagai satu warisan. Cincin yang penuh kenangan.

Mungkin inilah ujian untuk hamba-hambaNya yang beriman. Untuk menguji sejauh manakah iman kita kepada-Nya.

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, ‘Kami telah beriman’, dan mereka tidak diuji?. Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta.” (Al-Ankabut: 2-3)

Beruntunglah keluarga kak Wardina Safiyyah atas musibah ini yang menguji beliau sekeluarga. Yakinlah bahawa Allah sentiasa bersama akak dan keluarga dalam mengharungi ujian ini. Apa yang pasti dalam tulisan beliau yang begitu menggetarkan jiwa-jiwa kita, di akhir satu perenggan beliau mengatakan bahawa ‘Musibah demi musibah , membuatkan diri lebih dekat dengan Ilahi’. SubhanaAllah, manisnya iman itu.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman adalah mereka yang apabila disebut nama Allah gementar hatinya, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya kepada mereka, bertambah (kuat) imannya dan hanya kepada Tuhan mereka bertawakkal, (iaitu) orang-orang yang melaksanakan solah dan yang menginfa’kan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka.” (Al-Anfal: 2-3)

Ketabahan mereka sekeluarga harus dicontohi oleh segenap lapisan masyarakat kita sekarang. Bahawasanya betapa penting pendidikan iman dalam diri setiap individu kita. Lihat contoh jawapan yang dikeluarkan oleh kak Wardina sendiri, semuanya pergantungan total kepada Allah, tiada langsung perasaan dendam dalam ucapannya- tidak seperti kebanyakan masyarakat kita sekarang.

“Siaplah kau nanti bila aku dapat kau!”

“Jahanam punya orang, buat susah orang jer!”

“Argh, habis barang-barang kemas aku dikebas. Mahal pulak tue!”

Bagaimana nak dapat jawapan seperti kak Wardina dan sekeluarga? Sudah tentu dari iman yang begitu mendalam kepada Allah! Dengan belajar ilmu fardhu ain bersama ustaz-ustazah, berbincang dengan para ilmuwan Islam, bertanya bila tidak faham kepada mereka yang ahli, menunaikan solah pada waktunya, membaca dan mentadabbur al-Quran, menghayati sirah Rasulullah s.a.w dan para sahabat r.anhum, serta banyak lagi cara-cara kita meningkat iman kita.

Semangat tidak putus asa daripada Rahmat Allah begitu tersemat dalam hati kak Wardina. Rasa iman yang manis begitu dirasainya oleh beliau sekeluarga. Seharusnya bagi kita yang muda belia ini perlu ada rasa cemburu dengan beliau. Iman dan Taqwa boleh dikecap oleh kita, jika kita berusaha sungguh-sungguh untuk mendapatkannya.

Moga Allah sentiasa memberi kita peluang untuk mengecap kemanisan Iman.

Keadaan rumah Wardina Safiyyah sekeluarga

(Disertakan pautan ‘notes’ yang ditulis sendiri oleh Wardina Safiyyah)

https://www.facebook.com/note.php?note_id=266430563421046

MOHD NOR ADZIM BIN SHAARI
Pemangku Pengerusi
Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)
Cawangan Negeri Sembilan
Advertisements

One thought on “Rahmat Ujian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s